Sant Gallard
(Les Piles - Conca de Barberà)

Les Piles - Sant Gallard (Foto: Albert Esteves, 2009)

Les Piles - Sant Gallard (16)

Les Piles - Sant Gallard (16) (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Carretera de Montblanc a Pontils
El minúscul nucli de Sant Gallard es va originar a l'edat mitjana a redós d'un castell, els drets senyorials del qual van ser cedits pels Queralt al monestir de Santes Creus, l'any 1247. D'aquell castell no hi ha restes identificables tot i que una de les cases del poble es coneix com el Castell. Un dels casals més notables i antics, es troba en l'actualitat gairebé enrunat. Hi ha alguna casa restaurada o rehabilitada, una d'elles conserva un adovellat amb un escut nobiliari. Al davant de l'església hi ha la casa pairal de la família materna d'Antoni Gaudí.