Antic palau dels Requesens
(Molins de Rei - Baix Llobregat)

Molins de Rei - Antic palau dels Requesens, restes d'una porta gòtica

Molins de Rei - Antic palau dels Requesens, restes d'una porta gòtica (Foto: Albert Esteves, 2009)

Molins de Rei - Antic palau dels Requesens (Foto: Albert Esteves, 2008)

Situació Plaça de la Creu
Gran casal residencial fet edificar per la important família dels Requesens cap a l'any 1430. Era un edifici de grans dimensions, que arribava fins al carrer Major, i estava ornat amb grans portals de pedra treballada i escuts esculpits. Adossada al palau hi ha la capella, gòtica. En aquest palau s'hi hostatjaren els Reis Catòlics i hi va passar una temporada l'emperador Carles I, l'any 1519.

La família Requesens, procedent del castell homònim de la Jonquera, va ser una de les nissagues nobles més importants d Catalunya, sobretot durant els segles XV i XVI. Van ostentar el càrrec de governador general durant tres regnats i sojornaven sovint al seu palau de Molins de Rei perquè era un bon lloc de caça. Molt vinculada a la cort, la família es va traslladar a Madrid a partir de 1564 i va entroncar amb la nissaga dels marquesos de Los Vélez, els ducs d'Alba i els comtes de Sobradiel. La casa es va anar deteriorant, va patir molt durant la guerra del Francès, el 1808, i ha arribat molt malmesa als nostres dies. L'any 2009 s'hi van fer obres de restauració i actualment està en projecte convertir-lo en un centre divulgatiu sobre el Renaixement.