Casa Delmera
(Conesa - Conca de Barberà)

Conesa - Casa Delmera, escut de Santes Creus

Conesa - Casa Delmera, escut de Santes Creus (Foto: Albert Esteves, 2009)

Conesa - Casa Delmera (Foto: Vicent Miralles, 2023)

Situació Plaça Major, 8
La casa delmera de Santes Creus va ser construïda l'any 1569, segons indica una inscripció que es pot veure a la llinda d'una finestra. L'edifici va ser bastit per l'abat Jeroni Contijoc sobre un antic casal del segle XII, que havia estat dels Montpaó, i que va ser adquirit pel monestir de Santes Creus el 1287. Consta de planta baixa, planta noble i golfes i la seva façana, feta amb carreus ben escairats, és un del més notables exemples renaixentistes de la comarca. A la planta noble hi ha una capella de la qual procedeix una valuosa talla de la Mare de Déu, coetània de l'edifici, que ara és en una col·lecció particular.
La façana compta amb dos portals situats al seu costat dret. Un d'ells adovellat -el de les cavallerisses- és adovellat i potser reaprofitat de l'edifici antic. Hi ha tres finestres a les golfes i quatre a la planta noble, una d'elles amb guardapols motllurat. Al seu damunt, quatre escuts, dos de Santes Creus i dos de l'abat Contijoc. La casa va seguir sent propietat del monestir fins l'any 1821.