Sant Pere de Savella
(Conesa - Conca de Barberà)

Conesa - Sant Pere de Savella

Conesa - Sant Pere de Savella (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Camí de Savella, des de Conesa
Església romànica edificada cap a la fi del segle XII i modificada a mitjan segle XIV, quan es va sobrealçar la nau i l'absis i es va construir una capella lateral. La nau és feta amb carreus regulars i està coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. La portalada presenta dues arquivoltes en degradació, la interior recolzada sobre columnes que descansen en pedestals, capçades amb capitells esculpits. Aquests mostren la figura d'un ocell amb les ales desplegades. L'absis semicircular presenta una cornisa recolzada sobre mènsules i una finestra de doble esqueixada. Al seu damunt hi ha un campanar d'espadanya coronat amb tres esteles funeràries procedents de l'antic fossar. N'hi ha d'altres conservades al Museu Comarcal de Montblanc.