Monestir de Poblet - Porta Daurada
(Monestir de Poblet - Conca de Barberà)

Monestir de Poblet - Porta Daurada (Foto: Albert Esteves, 2009)

Monestir de Poblet - Porta Daurada, mènsula

Monestir de Poblet - Porta Daurada, mènsula (Foto: Albert Esteves, 2009)

Situació Poblet
És la porta que obre el segon recinte clos del monestir. Va ser construïda cap a la fi del segle XV, durant els abadiats de Miquel Delgado (1458-78) i Joan Payo
Coello (1480-98), que foren alhora presidents de la Generalitat. El portal està protegit per un gran matacà, sota el qual hi ha les armes de Catalunya-Aragó, dels Trastàmara i de Sicília. De mida més petita, hi ha també els escuts dels dos abats i el de Poblet. Són remarcables les mènsules esculpides a l'arrencada dels arcs. La finestra conopial va ser traslladada l'any 1961 procedent de la Porta Reial. El nom de Porta Daurada prové del fet que, abans d'una visita del rei Felip II, van ser daurades les planxes de ferro que reforçaven les portes.