Monestir de Poblet - Panteó Reial
(Monestir de Poblet - Conca de Barberà)

Monestir de Poblet - Sepulcres reials (Foto: Alberto González Rovira, 2011)

Monestir de Poblet - Sepulcres reials (Foto: Gravat de Laborde de 1806, postal de 1920)

Monestir de Poblet - Sepulcres reials (Foto: Litografia de Francesc Xavier Parcerisa, 1839)

Situació Poblet
Els sepulcres dels reis catalanoaragonesos van ser obrats durant el regnat de Pere el Cerimoniós, a mitjan segle XIV, amb la participació dels escultors més reputats de l'època, com Jaume Cascalls o Jordi de Déu. Dissortadament, les tombes van ser saquejades i espoliades l'any 1835 i les despulles reials van ser traslladades a la catedral de Tarragona. Alguns dels elements escultòrics van ser dispersats i venuts a alguns museus catalans i estrangers. Finalment, l'any 1940 es va encarregar a Frederic Marès la recreació de les imatges jacents i la restauració del conjunt, amb elements antics barrejats amb l'obra moderna, però mantenint fidelment l'esquema original.