Santa Maria del Puig
(Esparreguera - Baix Llobregat)

Esparreguera - Santa Maria del Puig

Esparreguera - Santa Maria del Puig (Foto: Francesc Vidal-Barraquer)

Esparreguera - Santa Maria del Puig (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Camí del Puig, direcció Colònia Sedó
InterèsEspecial interès Interessant
Església romànica construïda durant els segles X-XI (nau) i XII (capçalera, absis i cimbori). Consta de nau única coberta amb volta de canó, absis semicircular i unes capelles rectangulars (d'època posterior) a manera de fals transsepte. Al creuer s'alça un cimbori de planta oval inscrita en un rectangle, que a l'exterior té forma de prisma hexagonal. El campanar és també posterior a l'obra original. Va resultar molt malmesa amb els terratrèmols del segle XV, posteriorment als quals es van fer les ampliacions i reformes.

Segons ens indica Júlia Miquel, arqueòloga directora de les excavacions a l'església de Santa Maria del Puig, Excavacions arqueològiques realitzades entre els anys 2002 i 2005 van posar de manifest l'existència de l'absis preromànic i part d'un mur de la nau que mostren una església anterior a la romànica. A parer nostre, aquesta església es pot datar al segle IX.