Ermita dels Sants Metges
(Sarral - Conca de Barberà)

Sarral - Ermita dels Sants Metges, vidriera

Sarral - Ermita dels Sants Metges, vidriera (Foto: Albert Esteves, 2010)

AutorJosep Puig i Torné
Situació Camí de l'Ermita
Està situada a 1 km del poble, en un lloc enjardinat i de fàcil accés. El seu origen és una petita capella gòtica de mitjan segle XIV, de la qual només en resta l'absis. Va ser ampliada l'any 1700 i de nou l'any 1854, en agraïment per haver deslliurat el poble d'una epidèmia de còlera, fet que la tradició popular atribuí als Sants Metges, Cosme i Damià. Va resultar molt malmesa l'any 1936 i l'any 1970, el gran arquitecte sarralenc Josep Puig Torné va decidir enderrocar les parts que estaven en mal estat, conservant l'absis original, que es mantenia en condicions acceptables. L'edifici, de línies sinuoses, abraça l'antic absis gòtic i té com a elements més característics el campanar de formigó que suporta la coberta i la gran vidriera de l'entrada, dissenyada per Grau Garriga. S'ha conservat l'escalinata del segle XIX, flanquejada per les estàtues dels dos sants.

Cada primer diumenge del mes de juny s'hi celebra un tradicional aplec.