Església parroquial de Santa Eulàlia
(Esparreguera - Baix Llobregat)

Esparreguera - Església de Santa Eulàlia, pica beneïtera (Foto: Albert Esteves, 2020)

Esparreguera - Església de Santa Eulàlia, clau de volta

Esparreguera - Església de Santa Eulàlia, clau de volta (Foto: Albert Esteves, 2020)

Esparreguera - Església de Santa Eulàlia. Orgue destruït

Esparreguera - Església de Santa Eulàlia. Orgue destruït (Foto: Arnau Izard -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1917)

Esparreguera - Església Santa Eulàlia

Esparreguera - Església Santa Eulàlia (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1924)

Esparreguera - Església de Santa Eulàlia, postal antiga

AutorPau Ginestar, Antoni Puix
Situació Plaça de Santa Eulàlia
InterèsEspecial interès Interessant
Construïda entre els segles XVI i XVII per resoldre la llunyania de l'antiga parroquial de Santa Maria del Puig. La construcció es va iniciar l'any 1587 i va ser beneïda l’abat de Montserrat, Antoni Jutge, el 1612. Tot i l'avançat de l'època, es pot considerar encara com una església concebuda dins de la tradició gòtica.

És un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de creueria, amb capelles laterals entre els contraforts i absis poligonal a la capçalera. Els arcs de les capelles laterals són inusualment elevats. Està bastida amb carreus de mida gran, ben escairats, de pedra clara de Montserrat. Les portes laterals, amb columnes dòriques, són d'inspiració clàssica. El campanar, enllestit el 1636, és de planta octogonal i, amb els seus 63 m d'alçada, és dels més alts de Catalunya. La façana principal, inacabada, l'havia de concloure Elies Rogent, quedant l'obra interrompuda, novament, per la revolució de 1868- va ser resolta, entre 1950 i 1954, durant les obres de restauració dirigides per Jordi Bonet Armengol, amb un mural del pintor Joan Vila Grau, en col·laboració amb el ceramista Jordi Aguadé*.

Va resultar malmesa l'any 1936, quan va ser incendiada i van caure algunes voltes del creuer, a més de perdre's els retaules i un magnífic orgue del segle XVII (vegeu foto antiga). Va ser restaurada acabada la guerra, amb intervenció de Josep Domènech Mansana.

*Informació proporcionada per Jordi Vila Delclòs, fill de Joan Vila Grau.