Nucli antic
(Rocafort de Queralt - Conca de Barberà)

Rocafort de Queralt, un carrer

Rocafort de Queralt, un carrer (Foto: Albert Esteves, 2010)

Rocafort de Queralt, un carrer (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1912)

Situació
Rocafort de Queralt es va constituir com a poble poc després de la Reconquesta, avançat el segle XII, als peus del seu castell. Durant els segles XIV, XV i XVI va mantenir una demografia estable, al voltant de 45 cases, format un clos emmurallat, l'estructura del qual és encara perfectament visible. De l'antiga muralla que formaven les cases n'ha restat ben poc, només algun portal, perquè el poble, com tota la comarca, es va transformar força al llarg del segle XVIII. Tot i que es va mantenir reclòs, la major part de cases van ser refetes o reformades, especialment cap a la fi d'aquell segle, quan també es va construir l'actual temple parroquial.