Cal Margarit
(Olesa de Montserrat - Baix Llobregat)

Olesa de Montserrat - Cal Margarit (Foto: Albert Esteves, 2019)

Olesa de Montserrat - Cal Margarit (Foto: Albert Esteves, 2006)

AutorFrancesc de Paula Villar Carmona
Situació Argelines, 49
Habitatge unifamiliar aïllat de la família Margarit (antics industrials tèxtils de la vila), que consta de semisoterrani, planta baixa i planta pis. Està situat a la part de davant del solar, quasi limitant amb el carrer, i deixant el jardí a la part de darrere. Separat amb una tanca del carrer, té una entrada per als cotxes a mà esquerra. La planta és un clar exponent d’habitatge amb pati central (cobert en l’actualitat). A la planta baixa, al voltant del pati, s’origina un claustre a través del qual s’accedeix a les diverses habitacions disposades en el perímetre. Una escala de reduïdes dimensions i molt secundària, situada en el perímetre, és l’accés a la planta pis o sota-coberta, on l’habitació situada en la part posterior té un pati balcó situat sobre la tribuna del menjador de la planta baixa. Cal destacar l’eclecticisme de les façanes principal i posterior, de clar estil romàntic amb influències colonials com la utilització de l’estucat vermell tot imitant el totxo vist. El projecte de l’edifici va ser realitzat per l’arquitecte Francisco de Paula del Villar i Carmona, deixeble de Gaudí, el 23 de març de 1899.