Esglèsia de Sant Marçal
(Cerdanyola del Vallès - Vallès Occidental)

Cerdanyola - Església de Sant Marçal

Cerdanyola - Església de Sant Marçal (Foto: Isaac Fernández, 2008)

AutorGaietà Buïgas Monravà
Situació Al costat del castell de Sant Marçal
Als afores de Cerdanyola, adossada al castell, trobem la capella de Sant Marçal, que depenia de la parroquial de Sant Martí. D'aquella, es tenen notícies des de l'any 1042, però no en queda res. Més tard, el 1054, se cita el castell de Sant Marçal en un document que pren, doncs, el nom de la capella a la qual és adossat.

Després de la guerra dels Segadors, va ser remodelada seguint encara esquemes gòtics. Els francesos, el 1808, van cremar l'església de Sant Martí, per la qual cosa Sant Marçal va utilitzar-se des d'aleshores com a parròquia.
A finals de segle, Buïgas procedí a la restauració conjunta d'aquest edifici -afegint-li una creu a un angle de la façana- i del castell, convertit en una torre d'estiueig. A la guerra civil, el seu interior -així com el seu retaule barroc- van resultar malmesos.