Castell de Sant Marçal
(Cerdanyola del Vallès - Vallès Occidental)

Cerdanyola - Castell de Sant Marçal

Cerdanyola - Castell de Sant Marçal (Foto: Isaac Fernández, 2008)

AutorGaietà Buïgas Monravà
Situació Sant Marçal
InterèsEspecial interès Interessant
El castell de Sant Marçal no és documentat fins a l'any 1135, sota el domini dels Montcada. Aquí veiem la façana sud d'un edifici profundament reformat entre els anys 1895-1904. Té una planta quadrangular amb un pati interior i una torre circular a un angle, i és envoltat per un fossar travessat per un pont llevadís. A aquesta estructura antiga, Buïgas va afegir-li una decoració molt diversa: des d'elements del gòtic català, a d'altres del renaixement italià o també dels palaus setcentistes barcelonins. Incorpora, a més, unes quadres acabades amb merlets. Part d'aquest castell va ser col·lectivitzada com a finca agrícola durant la Guerra Civil, segons explica la detallada cronologia del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Cerdanyola. Actualment, és propietat, de nou, dels marquesos de Cerdanyola. El seu avantpassat Marimon de Plegamans el posseí des de 1275.