Túnel del Turó
(Montgat - Maresme)

Montgat - Túnel del Turó (Foto: Albert Esteves, 2018)

Montgat - Túnel del Turó (Foto: Francesc Güell Badia)

Montgat - Túnel del Turó, finals del segle XIX

Montgat - Túnel del Turó, finals del segle XIX (Foto: enviada per Francesc Güell)

Montgat - Túnel del Turó (Foto: Antoni Bartomeus. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, 1898)

TipusElement singular
Situació Al costat de la carretera N-II
El Turó de Montgat és un dels indrets més emblemàtics del municipi. Les excavacions fetes al llarg dels anys demostren que al seu cim hi hagué un assentament ibèric, d'entre els anys 2000 a 500 aC. Aquesta presència va tenir continuïtat en època medieval amb un castell, documentat des del segle XI. L'any 1848, amb la construcció de la línia fèrria entre Barcelona i Mataró, el Turó va ser perforat i destruït en part. El seu túnel, el primer de l'estat, va ser excavat a pic i pala i se'l coneix popularment com la Foradada. Actualment constitueix un element patrimonial de gran valor històric i l'Ajuntament n'ha demanat la seva qualificació com a Bé Cultural d'Interès Nacional.