Nucli antic de Passanant
(Passanant i Belltall - Conca de Barberà)

Passanant - Escenes de la Passió als carrers del nucli antic

Passanant - Escenes de la Passió als carrers del nucli antic (Foto: Albert Esteves, 2010)

Passanant - Nucli antic (Foto: Serveis de Turisme - Ajuntament de Passanant i Belltall)

Situació
El lloc de Passanant està documentat des de l'any 1079. El poble es va anar formant al voltant del castell i estava emmurallat. La seva demografia ha anat patint molts sotracs al llarg dels segles. Cap a mitjan segle XIV agrupava 41 focs, al segle següent eren només 25 i no es va refer fins al segle XVIII, quan la població va arribar a triplicar-se. Durant el segle XIX va tornar a davallar fins que, a la fi d'aquell segle, es va produir un sobtat desenvolupament fins assolir gairebé un miler d'habitants. Després va venir de nou un progressiu despoblament, al llarg del segle XX. Ara és un poblet tranquil, amb moltes cases rehabilitades com a segona residència i carrerons estrets que guarden l'encís de la seva llarga història. El poble presenta en conjunt un aspecte harmoniós i endreçat, tot un gaudi per al visitant.