Nucli urbà
(Senan - Conca de Barberà)

Senan - Plaça Major

Senan - Plaça Major (Foto: Albert Esteves, 2010)

Senan - Plaça Major

Situació Al costat de la carretera de l'Espluga de Francolí als Omells de na Gaia
El petit poble de Senan està documentat des de l'any 1159. Cap a la fi del segle XII el monestir de Montserrat va adquirir els drets senyorials sobre el castell, l'església i el poble, però l'any 1264 van ser revenuts al monestir de Poblet, que n'obtindria la plena jurisdicció al llarg del segle següent i la mantindria fins al segle XIX. El poble s'articula al llarg del carrers Major i del Castell i els ravals de la Creu i de la Font. Les cases són de pedra, la major part restaurades i convertides en segones residències. L'edifici més interessant és l'església romànica. De l'antic castell no en resta cap vestigi.