Can Mitjans de Guardiola
(Viladecavalls - Vallès Occidental)

Viladecavalls - Can Mitjans de Guardiola (Foto: Albert Esteves, 2010)

Viladecavalls - Can Mitjans, vista aèria

Viladecavalls - Can Mitjans, vista aèria (Foto: Google Maps, 2010)

Situació Crtra. de Terrassa a Olesa, Km 8,200. Trencall.
El mas està documentat des de l'any 1032, però el seu origen pot ser anterior, de la primera època de la reconquesta. Es coneixia amb el nom de mas Gordiola (o Guardiola) de Santa Maria de Taudell, denominació que es manté fins al segle XV. L'any 1473, Francesc Mitjans es casa amb la pubilla, Maria Guardiola i la masia coneguda com que passa a ser coneguda com a can Mitjans de Guardiola.

La casa respon a les característiques de les grans masies del segle XVII. El 1692, la pubilla de can Mitjans de Guardiola, Maria Mitjans i Llorac, es va casar amb Francesc Busquets, destacat heroi antiborbònic que va ser coronel durant la guerra de Successió. Acabada la guerra es va haver d'exiliar i els seus béns van ser confiscats i la casa incendiada. L'any 1735 el seu fill Francesc Busquets va recuperar i reconstruir el mas. Els Busquets en van mantenir la propietat fins al segle XX, en què va passar a la família Amat.

L'edifici consta de planta baixa, pis i golfes, aquestes amb galeria d'arcs de punt rodó. La coberta és a quatre vessants. El portal és adovellat, de punt rodó.

A les seves terres se situa actualment la gran fàbrica de l'empresa Sony.