Esglèsia de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes
(Cerdanyola del Vallès - Vallès Occidental)

Cerdanyola - Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes

Cerdanyola - Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes (Foto: Isaac Fernández, 2008)

Cerdanyola - Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1912)

Cerdanyola - Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes (Foto: Wikimedia Commons)

Situació Camí de Sant Iscle o de Can Catà
Situada a l'interior de la serra de Collserola, la primera notícia de la seva existència és del 995. L'any 1082 era parròquia, condició que perdé el 1868 a favor de l'església de Sant Martí de Cerdanyola.
El temple primitiu constava d'una sola nau rectangular amb absis semicircular, al qual s'afegiren posteriorment dues capelles quadrangulars. Es cobreix amb volta de canó seguit -amb un arc toral prop del presbiteri- i volta de quart d'esfera a l'espai absidal. La porta data de 1577. Actualment, veiem un campanar d'espadanya -com havia estat originalment- fruit de la recent restauració de l'edifici.
Als anys trenta del segle passat, es van descobrir restes de pintura mural a l'absis d'entre els segles XII i XIII, que avui es troben a Barcelona repartides entre el Museu Diocesà i el MNAC.