Creu Gran
(Terrassa | Centre - Vallès Occidental)

Terrassa - Creu Gran original. Museu de Terrassa. (Foto: Albert Esteves, 2022)

Terrassa - Creu Gran (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1915)

TipusCreus monumentals
Situació Plaça de la Creu Gran
La creu original, gòtic tardà, va ser destrossada l'any 1936. Afortunadament, els trossos van ser recollits pels veïns i es va poder restaurar. Actualment es pot contemplar al Museu-Cartoixa de Vallparadís. Presenta en una cara la figura del Crist crucificat i a l'altra, on habitualment es presenta la Mare de Déu, en aquest cas hi ha la figura de Déu entronitzat. Als braços de la creu veiem en una cara la Verge i Sant Joan i a l'altra els símbols dels Evangelistes. Al nus hi ha diversos personatges, entre els quals destaca l'arcàngel sant Miquel matant el drac.

La creu que podem veure a l'emplaçament original és una reproducció fidel. Es suposa que era una creu de terme que separava els termes de Terrassa i de Sant Pere.