Masia Freixa
(Terrassa | Eixample i rodal - Vallès Occidental)

Terrassa - Escultura Sant Jordi (Foto: Albert Esteves, 2010)

Terrassa - Masia Freixa (Foto: Graciel·la Vidal, 2013)

AutorLluís Muncunill Parellada
Situació Parc de Sant Jordi
És l'edifici més emblemàtic del modernisme terrassenc. Originalment, havia estat projectat com a fàbrica tèxtil, però va ser reconvertit en la residència familiar de l'industrial Josep Freixa per l'arquitecte Lluís Muncunill, entre els anys 1907 i 1914. És un edifici d'una originalitat i una imaginació desbordants, en la línia més extremada del modernisme d'arrels gaudinianes. Una estructura d'arcs parabòlics i voltes sinuoses caracteritzen l'obra, a més de la torre-mirador que emergeix en un dels extrems, a tall de minaret. També les obertures són parabòliques, flanquejades per un arrambador de ceràmica que recorre tot el porxo. Al voltant de la casa hi ha l'antic jardí, reconvertit en parc públic l'any 1959. El parc pren el nom de l'estàtua de Sant Jordi, còpia del famós Donatello, arribat a Terrassa des d'Itàlia a començament del segle XX.

L’arrambador de ceràmica va ser dissenyat pel mateix Muncunill i fabricat per la fàbrica Pujol i Bausis. El treball de ferro i forja es va encarregar a Pau Bros. El mobiliari interior, que en part encara es conserva el va fer l’ebenista Pere Sabater. Els treballs de fusteria interior van anar a càrrec de Pere Grau.
Informació proporcionada per Graciel·la Vidal