Església de Sant Pere
(Rubí - Vallès Occidental)

Rubí - Església de Sant Pere. Pica baptismal (Foto: Albert Esteves, 2024)

Rubí - Església de Sant Pere. Vitrall

Rubí - Església de Sant Pere. Vitrall (Foto: Albert Esteves, 2024)

Rubí - Església de Sant Pere, façana romànica

Rubí - Església de Sant Pere, façana romànica (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1912)

Rubí - Església de Sant Pere, façana romànica (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1918)

Rubí - Església de Sant Pere, interior

Rubí - Església de Sant Pere, interior (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1918)

AutorAdrià Casademunt Vidal (reforma)
Situació Plaça del Doctor Guardiet, 4-5
InterèsEspecial interès Interessant
L'església de Sant Pere de Rubí està documentada des de 986. Sembla, però, que perviuen restes visigòtiques o paleocristianes al subsol de la mateixa plaça Tot i el seu origen romànic, ha anat patint diverses transformacions al llarg dels segles. De l'obra romànica -dels segles XII-XIII- en resta únicament la façana de ponent, el vestíbul i la volta fins al transsepte. L'any 1884 el temple va ser radicalment alterat en fer-se l'ampliació, projectada per Adrià Casademunt, una reforma historicista que, tanmateix, va ser respectuosa amb l'obra antiga i va produir un resultat conceptual i estèticament harmònic.

Originalment, era una església amb planta de creu llatina, d'una nau coberta amb volta de canó apuntada, transsepte i absis recte. Va ser construïda cap a la fi del segle XI, o inicis del XII, dins l'estil romànic llombard, aprofitant alguns elements d'un temple preromànic anterior. Durant el segle XIII es va reformar la façana i es construí la portalada. Entre els segles XV i XVI es va afegir el campanar i, a partir de 1577, les capelles laterals. Una d'elles guarda parts del retaule encomanat als germans Rubió, de Moià. El 1809 l'edifici va ser saquejat per l'exèrcit francès. Restaurat el 1927, el 1936 va ser cremat per un escamot de milicians, quedant com a magatzem agrícola. Més tard, Rafael Solanic va reconstruir l'altar major i el taller Bonet va fer els vitralls.