Castell de Rubí
(Rubí - Vallès Occidental)

Rubí - Castell, anys seixanta

Rubí - Castell, anys seixanta (Foto: Ajuntament de Rubí)

Rubí - Castell. Postal antiga

Situació Castell, 35
El castell de Rubí està documentat des de l'any 1002. Era senyorejat per la família Claramunt i n'eren castlans els Rubí. Sembla que cap a 1230 aquesta primitiva fortalesa ja no existia o estava molt malmesa, d'aquí que, el 1233, Jaume I atorgués permís a Berenguer de Rubí per construir una casa forta que és la que actualment es coneix com a castell de Rubí.

Situat dalt d'un turó, a l'altre costat de la riera, a la Parellada, és un gran casal gòtic bastit entre els segles XIII i XV. Va pertànyer als Torrelles, als Sentmenat, als Oms, barons de Santa Pau. Durant el segle XIX va estar en mans dels Moja i dels Sarriera, marquesos de Barberà. Va ser adquirit per l'ajuntament l'any 1987, rehabilitat i convertit en museu i sala d'exposicions, en l'actualitat, Museu Municipal Castell (MMUC), amb una exposició permanent sobre la història de Rubí.

L'edifici té dues ales perpendiculars, formant una ela, i un mur que tanca el recinte. Conserva diversos portals adovellats i finestres de tradició gòtica. La façana de llevant, amb dues finestres coronelles, és del segle XV. Va ser en aquella època quan es va configurar l'estructura que ens ha pervingut. Es va ampliar la torre d'homenatge i es va eixamplar el cos nord amb una porxada que ha deixat com a únic testimoni dues portes d'accés al primer pis. També es va construir una torre al cantó oest que canviava la planta a una forma d'U. D'aquella època són les pintures murals de la primera planta de la torre d'homenatge, on es veuen clarament diversos vaixells.

De l'antic castell medieval, situat a uns tres kilòmetres, prop de Sant Genís, en resten alguns vestigis, excavats l'any 1990.

Entre 2008 i 2011, amb projecte de l'arquitecte Pep Zazurca i la interiorista Mar Ruiz, es van connectar el turó i el castell al poble, mitjançant camins, un amfiteatre de grades acolorides i un arborètum.