Can Serraparera
(Cerdanyola del Vallès - Vallès Occidental)

Cerdanyola - Can Serraparera

Cerdanyola - Can Serraparera (Foto: Isaac Fernández, 2010)

Situació Avinguda Roma, 65
L'edifici antic és del segle XVI i ha arribat molt transformat a l'actualitat. És un mas de planta rectangular, amb uns baixos, un pis i una coberta a dues vessants amb el carener paral.lel a la façana, que presenta una porta amb arc de mig punt i dovelles i un rellotge de sol de 1789. A un costat, hi ha una torre colomar. Ja al segle XIX, se li adossa la casa dels propietaris, rectangular, amb baixos, dos pisos i que aprofita parcialment dependències del mas. Amb una façana principal amb tres portes d'arc escarser i finestres abaix, balconades a la primera planta i finestres a la segona. A un costat, trobem una galeria de dos pisos. D'abans de 1844, és un molí fariner que compta amb dues moles. I finalment, esmentarem la bassa i el pou.
L'any 1364, Pere Parera compra la casa forta de la família Saltells. Al segle XVI, la propietat creix absorbint altres masos, com el Morató, el Cabot, i el de Santa Llúcia. Al segle següent, consta ja el cognom Serraparera.Al 1651, el mas passa per matrimoni a la família Coll i al 1770,el propietari és Josep Déu. L'any 1828, els Déu formalitzen els sis primers contractes per a construir en terrenys del mas, que, per tant, s'empetiteix. Aquestes cases es constituïràn en el primer nucli urbà de Cerdanyola. El 1844, el propietari passa a ser Ramon Tort i ja el 1980, l'ajuntament, que, el 1988, emprèn la rehabilitació i decideix el seu nou ús, com a centre de noves professions i antics oficis.