Església de Sant Vicenç
(Castellbisbal - Vallès Occidental)

Castellbisbal - Església de Sant Vicenç (Foto: Albert Esteves, 2023)

Castellbisbal - Església de Sant Vicenç. Interior

Castellbisbal - Església de Sant Vicenç. Interior (Foto: Jordi Contijoch -calaix.gencat.cat-, 2006)

Museu de Terrassa - Fragments del retaule de Castellbisbal (segle XVII)

Museu de Terrassa - Fragments del retaule de Castellbisbal (segle XVII) (Foto: Albert Esteves, 2022)

Castellbisbal - Església de Sant Vicenç. postal antiga

Castellbisbal - Església de Sant Vicenç. postal antiga (Foto: Albert Esteves, 2023)

Castellbisbal - Església de Sant Vicenç (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1918)

AutorJoan Ferrer, Montserrat Genestar
Situació Plaça de l'Església, 1
La construcció d'una nova església parroquial més gran, que substituís la primitiva romànica, va ser decidida pels prohoms del poble l'any 1579. Es va iniciar l'any següent i es va enllestir el 1598. Entre 1610 i 1617 Jaume Rubió va construir un magnífic retaule barroc (vegeu foto antiga), malauradament destruït el 1936.

El temple, d'estil bàsicament gòtic amb alguns elements renaixentistes, té una sola nau coberta amb volta de creueria. L'absis és poligonal i està cobert amb volta nervada. La façana va quedar molt malmesa l'any 1936 i es van perdre les dues columnes amb capitells jònics de la portada. Es va restaurar després de la guerra (Josep Ros, 1939). L'escultor Xavier Martos va idear el Crist acollidor del timpà i, també, l'espai del baptisteri, a l'interior.

Del retaule del segle XVII en resten algunes peces, repartides entre la parròquia, el Museu de Terrassa i la Cartoixa de Vallparadís.