Església de Sant Adjutori
(Sant Cugat del Vallès - Vallès Occidental)

Sant Cugat del Vallès - Sant Adjutori

Sant Cugat del Vallès - Sant Adjutori (Foto: Valentí Pons)

Sant Cugat del Vallès - Sant Adjutori (Foto: Till F. Teenck, 2007)

Sant Cugat del Vallès - Imatge de la Mare de Déu del Bosc (Monestir de Sant Cugat)

Sant Cugat del Vallès - Imatge de la Mare de Déu del Bosc (Monestir de Sant Cugat) (Foto: Josep Renalias, 2007)

Sant Cugat del Vallès - Sant Adjutori (Foto: Francesc Ayats, 2008)

Situació Camí que surt de Can Borrell
Situada a la vall de Gausac, dins el parc de Collserola, prop de la masia de Can Borrell. Se la coneixia antigament amb el nom de Santa Maria de Gausac i després com a Mare de Déu del Bosc, per la imatge que s'hi venerava, actualment conservada al monestir de Sant Cugat. Està documentada des de l'any 1120 i durant un temps va tenir la categoria de parròquia, dependent del monestir. A partir del segle XVI pren el nom de Sant Adjutori, a causa d'un altar que s'hi fundà. Es caracteritza per la seva planta circular i volta semiesfèrica, amb tres finestres de doble esqueixada. Hi ha finestres circulars fetes molt posteriorment. La porta actual és fruit d'una restauració recent. No és descartable que inicialment fos una torre de guaita, transformada en església cap al segle X i reformada durant els segles XI o XII.