Molí d'en Mornau
(Sabadell | Rodal - Vallès Occidental)

Sabadell - Molí d'en Mornau

Sabadell - Molí d'en Mornau (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

PeríodeSegle XVIII
Situació Riba dreta del Riu Ripoll, accessible des del parc Fluvial del Ripoll prop del pont de la carretera de Prats
Necessita intervenció urgent
Edifici de quatre plantes i soterranis, amb teulada a dues vessants i carener en sentit longitudinal, envoltat d'altres edificis i de naus més modernes mig enderrocades. Les plantes superiors de l'edifici tenen una renglera farcida de de finestres. Els baixos i el primer pis són fets amb voltes de sosteniment. Està situat al marge dret del riu Ripoll; a prop d'una font que té el mateix nom que el molí.

També rep, o ha rebut, altres denominacions, com ara “Tantes finestres com dies té l'any”, fent referència a la gran quantitat de finestres de l'edifici, o també “Molí de ca l'Estruch”.

Té les arrels com a molí fariner (segle XVI) i és transformat en molí paperer el 1783, també en molí draper i també allotjava una farga de claus i aram. Antigament, al molí s’hi fabricava paper per exportar a Gènova.

El Molí conserva encara les instal·lacions de producció de paper i s’hi poden veure l’antic rec i les construccions hidràuliques. La maquinària productiva estava situada a la primera planta i al soterrani, mentre que a les plantes superiors s’hi localitzaven els assecadors de paper.