Castell de Santiga
(Santa Perpètua de Mogoda - Vallès Occidental)

Santa Perpètua de la Mogoda - Castell de Santiga (Foto: Albert Esteves, 2010)

Santa Perpètua de la Mogoda - Castell de Santiga, vista aèria

Santa Perpètua de la Mogoda - Castell de Santiga, vista aèria (Foto: Google Maps, 2010)

Situació Santiga, ctra. de Sabadell a Santa Perpètua
Masia fortificada d'origen medieval. El lloc està documentat des del segle X i formava una quadra, centrada pel castell, que no va ser agregada a Santa Perpètua fins el segle XIX. El seu escut inclou els blasons dels Salbà, els Vallgornera, els Vallseca i els Sentmenat, senyors del castell al llarg dels segles. La masia, ara habilitada com a restaurant, té planta quadrada, amb tres crugies, i consta de planta baixa, pis i golfes, cobertes amb teulada a quatre vessants. La façana té portal adovellat i els finestrals de la planta noble conserven la llinda i els brancals de pedra. Un altre portal adovellat, amb l'escut al capdamunt, dóna accés al pati des de l'exterior.