Pubilla Casas
(L'Hospitalet de Llobregat | Barris del Nord-Oest - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - Pubilla Casas

L'Hospitalet de Llobregat - Pubilla Casas (Foto: Albert Esteves, 2021)

L'Hospitalet de Llobregat - Pubilla Casas (Foto: Josep Maria Ardèvol, 1996)

Situació Carretera de Collblanc, km 617
La casa senyorial de la Pubilla Casas, que ha donat nom a un dels barris més populosos de la ciutat, va ser edificada per Josefa Casas i Clavell el 1771. L'extensa finca havia estat propietat de la Companyia de Jesús, expulsada d'Espanya per Carles III el 1767. Després de l'expropiació, Josefa Casas va adquirir els terrenys i va fer demolir l'antiga casa dels jesuïtes per construir-hi el seu palau, envoltat d'un gran jardí, del qual només en resta una petita part davant la façana principal.

L'edifici, de sòlid volum cúbic, és d'estil neoclàssic, amb les façanes ornamentades amb pilastres coronades per capitells jònics. Del seu interior en destaca l'antiga entrada de carruatges, amb volta d'arc rebaixat, i el celler del soterrani, adaptat actualment com a capella. L'escut dels Casas és visible a l'entrada principal i a la reixa forjada que tanca el pati. L'edifici estatja el col·legi Sant Josep Obrer, regentat per les Serventes del Sagrat Cor de Jesús.