Castell de l'Abat
(Vila-sacra - Alt Empordà)

Vila-sacra - Castell de l'Abat

Vila-sacra - Castell de l'Abat (Foto: Albert Esteves, 2011)

Vila-sacra - Castell de l'Abat (Foto: Albert Esteves, 2010)

El castell de Vila-sacra apareix documentat des de 1226, quan era propietat dels Cruïlles-Peratallada. Poc després va ser adquirit pel monestir de Sant Pere de Rodes. D'època medieval en resta només la torre. Adossat a aquesta i enfrontat a l'església hi ha el palau dels segles XIV-XV, reformat durant el XVIII, quan va ser residència dels monjos de Sant Pere de Rodes. La façana principal té un portal adovellat i al seu damunt una finestra coronella. L'edifici va resultar molt malmès quan va ser ocupat per les tropes franceses el 1914. Ha estat restaurat en època recent.