Casa de la Ciutat
(L'Hospitalet de Llobregat | Centre - Nucli antic - Barcelonès)

Hospitalet de Llobregat - Ajuntament

Hospitalet de Llobregat - Ajuntament (Foto: Albert Esteves, 2011)

AutorFrancesc Mariné Martorell
Situació Plaça de l'Ajuntament
L'actual edifici central de l'Ajuntament va ser construït entre els anys 1894 i 1895 arran de la donació testamentària d'un dels més importants prohoms de la ciutat, el periodista, empresari i filantrop Rossend Arús i Arderiu. L'estil arquitectònic segueix l'esquema dels edificis municipals del segle XIX, basat en la utilització del repertori formal neoclàssic com a representació formal del concepte d'autoritat. La façana principal, severa i equilibrada, té tres cossos, el central sobresortint de la línia de planta. L'entrada principal, sota l'àmplia balustrada, és emmarcada per llosa de marbre. Les tres finestres balconeres són voltades amb motllura i llinda, la central flanquejada per dues parets de pilastres de capitell corinti. Corona la façana un cos central, en semicercle, amb la inscripció de l'any de construcció. L'edifici va ser ampliat durant els anys trenta del segle XX per Ramon Puig Gairalt.

Al seu davant, la plaça de l'Ajuntament és el resultat de l'agregació de quatre espais menors, iniciada el 1868 amb l'enderroc de la paret de l'hort del rector i del pont de la rectoria, i conclosa després de la guerra civil a conseqüència de la destrucció de l'antiga església i de les cases que hi havia just al davant de l'Ajuntament.