Torre del castell
(Vila-sacra - Alt Empordà)

Vila-sacra - Torre del castell

Vila-sacra - Torre del castell (Foto: Albert Esteves, 2011)

Vila-sacra - Torre del castell (Foto: Albert Esteves, 2010)

Del castell medieval de Vila-sacra es conserva només una torre circular, adossada al palau gòtic. Consta de tres plantes i té una alçada d'uns 14 metres per gairebé 10 de diàmetre exterior a la base (el diàmetre interior no arriba a la meitat). L'aparell és de diferent tipus segons l'alçada. Als dos primer pisos és fet amb pedra petita i sense treballar, lligada amb gran quantitat de morter sorrenc. El tercer pis, en canvi, és fet amb carreus de mida mitjana, ben escairats, polits i ben arrenglerats. La part més alta de la torre està feta amb còdols i pedra petita disposats irregularment.
Segons Joan Badia i Homs, els dos primers pisos de la torre serien del segle XI, el tercer pis podria ser del XIII-XIV i el coronament, del XVI o posterior.