Capella de Sant Pere de Dalmau
(Sant Llorenç Savall - Vallès Occidental)

Sant Llorenç Savall - Sant Pere de Mur

Sant Llorenç Savall - Sant Pere de Mur (Foto: Consorci de Turisme del Vallès Occ.)

Sant Llorenç Savall - Sant Pere de Mur (Foto: Mapes del Patrimoni Cultural - Diputació de Barcelona)

Situació Quintana del Dalmau (accés pel camí del Daví)
Sant Pere de Dalmau, o de Mur, és una petita esglesiola situada a un kilòmetre i mig de la masia del Dalmau. Es creu que va ser construïda cap a la fi del segle XI (tot i que està consignada una data de consagració el 1101) i era propietat del monestir de Sant Llorenç del Munt. Consta d'una nau única de planta rectangular, coberta amb volta de canó seguit, que no ha conservat l'absis. Va ser molt reformada l'any 1722 (hi ha una inscripció, amb el nom d'Antoni Dalmau, que així ho testimonia). En aquesta reforma es va suprimir l'absis, es va capgirar l'orientació de la nau i es va construir l'actual porta i el campanar d'espadanya. Es conserven les dues portes originals tapiades als murs de la nau. Aquests estan fets amb carreus escapçats petits i irregulars.