Can Fontanet
(Polinyà - Vallès Occidental)

Polinyà - Can Fontanet

Polinyà - Can Fontanet (Foto: Joan Sánchez Sabé, 2010)

TipusMasia
Situació Al torrent de ca n'Oller - Accés per camí des de la carretera de Polinyà a Palau (C-155) km 6 en direcció Sud
Entre les edificacions que conformen el conjunt de Can Fontanet, n'hi ha una de proporcions considerables que segurament formaria part de la primitiva masia. L'edifici reuneix les característiques típiques de l'arquitectura rural: teulada a dos vessants, porta d'accés de mig punt adovellat, finestra sobre la porta rectangular, amb emmarcament i llinda i l'ampit lleugerament treballat. Aquests dos elements centren l'eix de simetria.

Actualment, la divisió interior no correspon a un espai interior únic. El teulat és de teules àrabs a dos vessants amb carener perpendicular a la façana. L'incipient ràfec està format per dues filades de teules disposades seguint una distribució decorativa amb alternança de mides i situació. El parament és de còdols i carreus mal escairats. En la seva major part el mur conserva l'arrebossat. En el mur lateral, mirant l'oest, s'hi troben dues finestres de caràcter gòtic. L'estructura actual d'aquesta masia guarda molt pocs elements de la seva primera fesomia. Les actuals funcions agrícoles i ramaderes han produït l'adaptació d'una sèrie de nou cossos adients a les seves necessitats donant un resultat de volums heterogenis i poc harmònics.

La façana principal de l'actual habitatge és de línies quadrades amb teulada a dos vessants i carener horitzontal a la façana. Sembla que el mur més antic està a la part nord de la casa, el que significa que l'entrada a l'antiga masia era probablement per la cara nord, i el carener seria perpendicular a la façana. La distribució de l'actual façana principal és la de qualsevol casa de poble de planta baixa i primer pis, on les finestres més grans s'han transformat en balcons i baranes de ferro. L'acurada simetria de les obertures en la seva part exterior, en un sentit vertical, amb alternança de balcons i finestra a la part superior, i la porta i sengles finestres voldria significar la divisió interna en crugies, tot i que actualment s'adapta a altres interessos. Juxtaposats a l'espai que conforma l'actual casa s'hi diferencien diversos volums d'espais inferiors destinats a les diferents funcions agrícoles i ramaderes.

[Font: Pat.Mapa]