Ermita de la Mare de Déu del Camp
(Garriguella - Alt Empordà)

Garriguella - Ermita de la Mare de Déu del Camp (Foto: Albert Esteves, 2010)

Garriguella - Centre de Reproducció de Tortugues

Garriguella - Centre de Reproducció de Tortugues (Foto: Valentí Pons, 2010)

Situació Ctra. de Garriguella a Vilamaniscle
Uns 800 metres al nord del poble, camí de Vilamaniscle, hi ha el santuari de la Mare de Déu del Camp, antic priorat benedictí. Els seus origen són molt llunyans, probablement del segle X, tot i que no hi ha documentació que l'esmenti fins el 1218. Posteriorment va passar a dependre de Santa Maria de Roses i, a partir del segle XVII, de Santa Maria d'Amer, fins a la desamortització, el 1835. Aleshores el culte va començar a dependre de la parròquia de Garriguella.
Segons la tradició, l'església va ser fundada per Carlemany per celebrar la victòria dels francs contra els sarraïns que s'esdevingué en aquestes terres l'any 797. Es conserven unes pintures, coetànies a la construcció de l'església (segles XVI-XVII) on es representa aquesta escena. L'edifici va ser restaurat l'any 1928.

Al costat de la capella hi ha el Centre de Reproducció de Tortugues de la Albera.