Església parroquial de Santa Eulàlia de Mèrida
(L'Hospitalet de Llobregat | Centre - Nucli antic - Barcelonès)

L'Hospitalet de Llobregat - Santa Eulàlia de Mèrida (Foto: Albert Esteves, 2011)

L'Hospitalet de Llobregat - Santa Eulàlia de Mèrida, edifici antic destruït el 1936

AutorManuel Puig Janer
Situació Plaça de l'Ajuntament
L'església de Santa Eulàlia de Mèrida té el seu origen al segle XV, quan el nucli de la Pobla d'Hospitalet té ja una cinquantena de cases i una personalitat diferenciada del nucli més antic de Provençana. La primera església va ser substituïda entre 1580-1600, moment de gran esplendor al poble, per un temple nou, guarnit amb bells retaules (en part conservats al Museu d'Història de l'Hospitalet). L'edifici, però, va ser completament destruït l'any 1936.

L'edifici actual es va construir entre 1939 i 1947, projectat per Manuel Puig Janer, que va ser arquitecte municipal des de 1939 fins a la seva mort, l'any 1965. Consta de tres naus, amb absis poligonals, campanar de planta quadrada i porxo a l'entrada. Tot l'exterior és de maó vist. A l'interior hi ha diverses obres de l'escultor noucentista Rafael Solanic -capella del Roser, en ceràmica-, vitralls de Ramon Rogent i pintures de Joan Torras Viver a l'absis. El seu estil, una mica híbrid, però amb evidents referències clàssiques, relliga amb l'esperit del noucentisme d'abans de la guerra.