Castell de Gallifa
(Gallifa - Vallès Occidental)

Gallifa - Muralla del castell (Foto: Albert Esteves, 2010)

Gallifa - Panoràmica des del castell

Gallifa - Panoràmica des del castell (Foto: Albert Esteves, 2010)

Situació Trencall a la crtra. de Sant Llorenç Savall a Gallifa, km 5,800
Les escasses restes del castell de Gallifa estan situades dalt d'un cim a ponent del poble. Es conserva part de les muralles que envolten el turó, amb dos portals fortificats, la capella romànica i, al costat d'aquesta, alguns vestigis d'altres edificacions, entre elles una torre exempta de planta circular que només ens ha deixat els seus fonaments. Hi ha també una bestorre, de planta quadrada, que conserva els dos nivells inferiors.

El castell està documentat des de l'any 999, però s'hi han trobat restes ibèriques del segle VIII aC que demostren l'ocupació del lloc des d'una època ben reculada. Originalment, va ser possessió dels comtes de Barcelona i els seus castlans van donar origen el segle XI a la nissaga dels Gallifa. Durant els segles XII i XIII va ser propietat dels Rocafort, després va passar als Gassius i, des de 1357, als Centelles, tot i que els Gassius en van seguir mantenint la castlania. Segles després va passar als Girbau.