Porta dels pavellons Güell
(Barcelona | Palau de Pedralbes - Barcelonès)

Barcelona - Porta Pavellons Güell

Barcelona - Porta Pavellons Güell (Foto: Albert Esteves, 2010)

AutorAntoni Gaudí Cornet
Situació Av. Pedralbes, 7
InterèsEspecial interès Interessant
Del conjunt dels pavellons del palau de Pedralbes hi destaca en especial la porta de ferro forjat en forma de drac, amb ales de ratpenat, cos amb escates, urpes mòbils, boca oberta i llengua bífida, que, inicialment, era policromat: daurat, vermell i blau, amb ulls de vidre. Segons Óscar Martínez, té connotacions, fins i tot, astrològiques, per la forma del cos, que es pot relacionar amb certes constel·lacions*. El va forjar el taller Vallet i Piqué.

Representa la figura mitològica del drac guardià del Jardí de les Hespèrides, que fou vençut per Hèrcules en un dels seus treballs i convertit en la constel·lació de la Serp. Damunt del drac hi ha un taronger d'antimoni, que al·ludeix al robatori de taronges del drac mitològic. Aquest episodi és evocat per Jacint Verdaguer, relacionat amb la família Güell, al seu poema l'Atlàntida.

Martínez, Óscar: Umbrales. Un viaje por la cultura occidental a través de sus puertas. Siruela, 2021