Vil·la Romana dels Ametllers
(Tossa de Mar - La Selva)

Tossa de Mar - Vil·la Romana, mosaic custodiat al Museu, detall (Foto: Albert Esteves, 2011)

TipusJaciment arqueològic
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Avinguda del Pelegrí, 5-13 / Carrer de la Vil·la Romana
Vil·la romana de grans dimensions fundada al segle I aC i que es va mantenir activa fins als segles V o VI dC. És una de les més importants de Catalunya. Consta de dues parts. La part alta era la zona residencial, una mansió luxosa on hi vivien els propietaris i que comptava amb les seves pròpies termes. Hi ha mosaics del segle III-IV, alguns conservats in situ i altres al Museu Municipal. La part baixa, separada per un mur de cinc metres, era la zona de producció, amb quatre premses de vi i una cisterna on es recollia el most. També s'hi produïa oli.

Va ser descoberta l'any 1914 i s´hi han fet diverses excavacions. Pels mosaics se sap que cap al segle V va ser habitada per Vitalis. També hi ha inscrit el nom de Turissa, precedent de l'actual Tossa. Al Museu Municipal es conserven diversos objectes trobats en les excavacions.