Església Vella de Sant Vicenç
(Tossa de Mar - La Selva)

Església Vella de Sant Vicenç (Foto: Andurinha , 2009)

Església Vella de Sant Vicenç (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1913)

Església Vella de Sant Vicenç (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1920)

Situació Vila Vella
De l'antiga església parroquial de Tossa, situada a dalt de tot de la Vila Vella, en resta només la capçalera, part d'una capella i l'arrencada dels murs laterals. Va ser abandonada al segle XVIII quan es va construir extramurs l'església nova i començar a destruir-se amb l'explosió d'un polvorí dels francesos a començament del segle XIX. Després les seves pedres van ser aprofitades pels veïns per construir o reformar les seves cases.

L'any 2003 es va realitzar excavacions que van confirmar l'existència d'una primitiva església del segle X. El temple gòtic que ens ha pervingut ruïnós constava d'una nau única, amb absis poligonal i dues capelles laterals, i tenia un campanar de torre de planta quadrada. A la clau de volta de l'absis podem veure una imatge de sant Vicenç, del segon quart del segle XV, atribuïda a Pere Oller.