Estació de Vilanova
(Vilanova i la Geltrú | Estació - Garraf)

Vilanova i la Geltrú - Estació (Foto: Albert Esteves, 2006)

TipusEstació
AutorCels Xauradó, m.o.
Situació Plaça Eduard Maristany
L'arribada del ferrocarril a Vilanova es va deure a la iniciativa de Francesc Gumà i Ferran, un americano que va ser un dels principals mecenes vilanovins i que va presidir la Companyia Del Ferrocarril, constituïda l'any 1878. Aquell mateix any es van iniciar les obres.L'estació es va construir uns anys més trad, el 1881, poc abans de que entrés en funcionament la línia fèrria.

L'edifici és un conjunt simètric format per cinc cossos, tres de planta baixa i dos pisos, situats als extrem i al centre del conjunt, i dos de més baixos que uneixen els anteriors. Els elements ornamentals, fonamentalment motllures al voltant de les obertures, són de línies clàssiques. És destacable el porxo de ferro colat que abasta tota la llargada de la façana que aboca a la via.