Ca n'Amat
(Viladecans - Baix Llobregat)

Viladecans - Ca n'Amat (Foto: Albert Esteves, 2006)

Viladecans - Ca n'Amat (Foto: Albert Esteves, 2011)

Viladecans - Ca n'Amat (Foto: Ajuntament de Viladecans)

Situació De les Sitges, 1 / Àngel Guimerà
Edifici senyorial construït a mitjan segle XIX aprofitant una part d'un edifici més antic, del segle XVIII. Es va alçar al solar adquirit per l'hisendat local Joan Amat i Sala (1818-1892) al costat de la casa que havia heretat del seu avi, Josep Sala. Entre 1846 i 1848 es va fer la reforma de la casa original i la construcció del nou habitatge. L'any 1867 Joan Amat hi va tornar a fer reformes, aixecant unes golfes i unificant les dues cases, tal com ho podem veure actualment. Tanmateix, al llarg dels anys s'hi van anar fent altres reformes a l'interior. La família Amat hi va residir fins l'any 1911, quan la vídua de Gabriel Amat i Aymar es va traslladar a Barcelona i la casa va quedar a càrrec d'uns masovers. La família la feia servir com a residència d'estiueig.

És un edifici de planta baixa pis i golfes, amb teulada a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana. El cos més antic és a la part de llevant i consta només de planta i pis. La façana és força austera tot i ser una casa de família benestant. És a l'interior, especialment al saló, on llueix una decoració més sumptuosa, de tipus isabelí amb elements posteriors. A la planta baixa hi ha la cuina, el rebost, el celler i les sitges, que serveixen actualment com a sales d'exposició del Museu de Viladecans. És propietat de l'Ajuntament des de 1995 d'acord amb el testament d'Eulàlia Amat Targa.