Església de Sant Romà
(Lloret de Mar - La Selva)

Lloret de Mar - Església de Sant Romà, façana lateral

Lloret de Mar - Església de Sant Romà, façana lateral (Foto: Albert Esteves, 2011)

Lloret de Mar - Església de Sant Romà, foto antiga

AutorBartolomé Ruffi , Pere Capvern
Situació Plaça de l'Església
La primitiva església parroquial de Lloret era al lloc de l'actual ermita de les Alegries, molt allunyada del poble. L'església actual es va construir entre 1509 i 1522 en estil gòtic tardà. Originalment tenia una nau única que poc després va ser ampliada amb capelles laterals. El campanar, coronat amb merlets, d'aspecte casteller, tenia la funció de torre defensa. El retaule de l’altar major va ser encarregat l’any 1541 als pintors Pere Serafí, conegut com lo Grec, i Jaume Fontanet.

Entre 1910 i 1916 es va fer una gran reforma, projectada per l'arquitecte modernista Bonaventura Conill, que malgrat els canvis va preservar l'estructura gòtica, amb el portal ogival i el campanar de torre. S'hi va afegir la capella del Santíssim, la joia modernista de Lloret i es van fan ver uns nous altars, amb la participació de Clarasó i Llimona. La façana principal va ser ampliada amb uns cossos sobresortits d'estil oriental. Tot això es va perdre l'any 1936, quan el temple va ser incendiat. Es van salvar només les capelles laterals.

Del portal gòtic cal destacar els capitells figuratius, amb escenes de pescadors.