Castell de Sant Joan
(Lloret de Mar - La Selva)

Lloret de Mar - Castell de Sant Joan

Lloret de Mar - Castell de Sant Joan (Foto: Albert Esteves, 2011)

Lloret de Mar - Castell de Sant Joan, prop de Cala Banys

Lloret de Mar - Castell de Sant Joan, prop de Cala Banys (Foto: Albert Esteves, 2011)

Lloret de Mar - Castell de Sant Joan (Foto: Josep Salvany, Fons Salvany-Biblioteca de Catalunya, 1916)

Situació Carrer de Marià Fortuny (Fenals)
Construït damunt de l'espadat rocós, sobre el mar, el petit recinte fortificat del castell de Lloret comptava amb una torre mestra, en un dels extrems, al costat de la qual hi havia algunes estances, tot plegat dons un clos emmurallat de planta més o menys rectangular. Edificat en època incerta durant l'alta edat mitjana, però en tot cas abans de 1049, quan surt esmentat documentalment per primer cop, es va mantenir dempeus fins a començament del segle XIX, quan va resultar molt malmès per un bombardeig de l'armada britànica en el curs de la Guerra del Francès i va quedar reduït a un munt de runes que una tempesta, l'any 1923, el va acabar d'esfondrar.

Durant l'edat mitjana va pertànyer als senyors de Montpalau, després als Palafolls i finalment va passar a dependre de la seu de Girona. Des de començament del segle XIII apareixen documentats com a castlans els Lloret, els quals en van ser senyors de ple dret l'any 1367.

Modernament, la torre ha estat reconstruïda i el seu entorn s'ha netejat per deixar al descobert les restes.