Església de Santa Maria
(Blanes - La Selva)

Blanes - Església de Santa Maria, capitells portada (Foto: Albert Esteves, 2011)

Blanes - Església de Santa Maria, clau de volta antiga

Blanes - Església de Santa Maria, clau de volta antiga (Foto: Albert Esteves, 2011)

Blanes - Església de Santa Maria, escut encastat a l'exterior de l'absis

Blanes - Església de Santa Maria, escut encastat a l'exterior de l'absis (Foto: Albert Esteves, 2011)

Blanes - Església de Santa Maria, medalló encastat a l'exterior de l'absis

Blanes - Església de Santa Maria, medalló encastat a l'exterior de l'absis (Foto: Albert Esteves, 2011)

Blanes - Església de Santa Maria, sepulcre exterior

Blanes - Església de Santa Maria, sepulcre exterior (Foto: Albert Esteves, 2011)

Blanes - Església de Santa Maria, postal antiga

Blanes - Retaule barroc cremat el 1936

Blanes - Trones de Gaudí cremades el 1936

Blanes - Església de Santa Maria després de l'incendi de 1936

InterèsEspecial interès Interessant
L'església parroquial de Blanes està documentada des de l'any 974, quan depenia de Sant Pere de Roda. Segles després (1246) va passar a dependre de Sant Salvador de Breda. La capella romànica va ser substituïda per un temple gòtic, anterior a l'actual, en 1319.

L'església que ens ha pervingut, tot i que només en part, va ser construïda entre 1350 i 1410 i ampliada als inicis del segle XVIII. És un edifici de tres naus, amb capelles laterals, un dels més bells exemplars gòtics de la comarca, malauradament incendiat el juliol de l'any 1936. Aquest atemptat va deixar molt malmès l'edifici. Només van restar intactes la façana, el campanar de torre i la sagristia. D'entre els valuosos tresors que es van perdre hi destaca el retaule barroc i les dues trones dissenyades per Gaudí. Immediatament després de la guerra l'església va ser reconstruïda sota la direcció de Lluís Bonet Garí. Els interiors i el baldaquí són obra de Francesc Folguera. Les pintures de l'Altar Major i les escultures, de Jaume Busquets Mollera.

De la façana gòtica en destaca la rosassa i la portada. Aquesta està formada per quatre arquivoltes ogivals en degradació que descansen sobre nervadures amb capitells esculpits. La temàtica d'aquests, així com els que ornamenten la porta de llinda recta, combina els elements vegetals amb figures humanes i d'animals.