Hospital i capella de Sant Jaume
(Blanes - La Selva)

Blanes - Interior de la capella de Sant Jaume

Blanes - Interior de la capella de Sant Jaume (Foto: Josep Renalias, 2008)

AutorBernat Pejoan Sanmartí / Isidre Puig Boada (capella)
Situació Mossèn Jaume Arcelós, 1
L'edifici actual es correspon a una reforma dels anys 1911-1913. Està format per dos pavellons laterals i un de central que inclou la capella. Les obertures estan emmarcades amb maó vist, igual que la cornisa, i amb detalls decoratius de ceràmica vidriada.

La Capella de l'Hospital de sant Jaume es va construir l’any 1924. En va ser l’arquitecte l’Isidre Puig Boada (autor d’altres remarcables edificis de Blanes com la desapareguda Casa Roig i Raventós, la Casa Saladrigas, la restauració i adequació de can Miralbell o la restauració de l'antic convent dels caputxins).

Es tracta d’una capella espaiosa, de planta rectangular amb àbsida i de tres naus. La nau central és més alta i ample i està coberta per un sostre pla embigat amb motius geomètrics. Les naus laterals, més estretes tenen la funció de facilitar la circulació, estan cobertes per un sostre pla i separades de la nau central per tres arcs de mig punt suportats sobre pilars rectangulars.

La nau central es perllonga en el presbiteri, elevat per dos trams de tres graons i tancat en un absis de tres cares. En cada cara hi ha una fornícula. La central més gran i elevada amb la imatge de la Mare de Déu. A l’entrada del presbiteri hi ha cinc làmpades de ferro forjat penjades del sostre formant un arc.

La il·luminació és a través de sis finestrals rematats per arcs de mig punt i coberts per vidrieres en tons verd, blau gris i groc, seguint el cromatisme del sostre.