Església de Sant Llop de Viabrea
(Riells i Viabrea - La Selva)

Riells i Viabrea - Església de Sant Llop de Viabrea

Riells i Viabrea - Església de Sant Llop de Viabrea (Foto: Albert Esteves, 2011)

Riells i Viabrea - Església de Sant Llop de Viabrea (Foto: Josep Salvany - Fons Salvany, Biblioteca de Catalunya, 1922)

Situació Camí de Sant Llop
La parròquia de Viabrea està documentada des de l'any 941 (Subruguera de Vilabrega, però l'església, inicialment dedicada a sant Esteve, no apareix sinó l'any 1246 en una butlla papal a favor del monestir de Breda. A partir del segle XVI va ser dedicada a sant Llop i va passar a ser sufragània de Riells.

L'edifici que podem veure degué ser alçat entre els segles X i XI i reformat al XVII. Té planta rectangular, amb un absis semicircular que té al centre una finestra d'una sola esqueixada. La façana principal té un campanar de doble espadanya i un portal de llinda monolítica que duu la data de 1606, moment en el qual es degué refer també la volta de la nau

L'església comptava amb un retaule barroc (veure fotografia) dedicat a sant Llop, sant Esteve i sant Sebastià, que va ser destruït l'any 1936.