Sepulcre de Ramon de Gurb
(Sant Hilari Sacalm - La Selva)

Sant Hilari Sacalm - Església parroquial, sepulcre de Ramon de Gurb

Sant Hilari Sacalm - Església parroquial, sepulcre de Ramon de Gurb (Foto: Albert Esteves, 2011)

Situació Església parroquial de Sant Hilari
A l'interior de l'església podem veure un sepulcre de la darrera dècada del segle XIV, sostingut per dos caps de lleó. Es tract de la tomba de Ramon de Gurb (mort cap al 1400), castlà de Gurb, i de la seva muller Alamanda de Blanes (morta el 1393).

Als fons de la Biblioteca de Catalunya es conserva el testament d'Alamanda de Blanes, muller de Ramon de Gurb, atorgat el 5 de novembre de 1393. Designa marmessors (entre ells el seu marit) i mana pagar els seus deutes. Disposa sepultura a la capella de Mont-ral o a Sant Hilari, i fixa enterrament i aniversaris. Fa deixes a filles i familiars, i nomena hereu el seu fill Ponç de Gurb, sota certes condicions. El marit signa en conformitat.