Sant Martí de Querós
(Sant Hilari Sacalm - La Selva)

Sant Hilari Sacalm - Sant Martí de Querós

Sant Hilari Sacalm - Sant Martí de Querós (Foto: Anna Tubert, Invarquit-Gencat, 2006)

Sant Hilari Sacalm - Sant Martí de Querós (Foto: Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, abans 1936)

Situació Ctra. Vilanova de Sau-Susqueda
Antiga església parroquial del poble avui submergit de
De l'antic poblet de Querós, anegat pel pantà de Susqueda, en resta només l'església parroquial, a voltes gairebé tocada per les aigües del pantà. Construïda cap a la fi del segle XI i documentada des de l'any 1104, conserva plenament la seva estructura romànica, malgrat l'estat de degradació en que es troba. Té portal de punt rodó i absis decorat amb arcuacions llombardes. El campanar va ser reconstruït després dels terratrèmols de mitjan segle XV.