Sant Martí Sacalm
(Susqueda - La Selva)

Susqueda - Sant Martí Sacalm, porta de la rectoria (Foto: Albert Esteves, 2011)

Susqueda - Sant Martí Sacalm, des del Far

Susqueda - Sant Martí Sacalm, des del Far (Foto: Albert Esteves, 2011)

Susqueda - La vall de Fornils, amb l'església de Sant Martí i unes poques cases

Susqueda - La vall de Fornils, amb l'església de Sant Martí i unes poques cases (Foto: Albert Esteves, 2011)

Susqueda - Sant Martí Sacalm (Foto: Lluís Estasen - Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya, c1927)

Situació Carretera asfaltada que surt d'Amer
Coneguda antigament com Sant Martí de Cantallops (Cantalupis), està documentada des de l'any 1197. Dels primitiu edifici romànic en resten alguns vestigis de mur al costat de la rectoria que hi té adossada. El temple, però, va ser reconstruït al segle XVII i se'n va canviar l'orientació original. Posteriorment ha sofert diverses reformes. La façana principal té porta de llinda monolítica (amb la data de 1786), fornícula i ull de bou. Al seu costat hi ha el campanar de torre. Davant la porta de l'església hi ha el petit cementiri.

L'església de Sant Martí presideix l'esplèndida vall de Fornils, un altiplà de gran bellesa, dominat pels cingles de Collsacabra, on encara hi ha alguna masia activa o reconvertida en segona residència, i diverses restes de masos abandonats.