Monestir de Santa Maria d'Amer
(Amer - La Selva)

Amer - Monestir de Santa Maria, panoràmica del campanar (Foto: Albert Esteves, 2011)

Amer - Monestir de Santa Maria, façana principal

Amer - Monestir de Santa Maria, façana principal (Foto: Albert Esteves, 2012)

Situació Plaça del Monestir, 4-6
InterèsEspecial interès Interessant
Monestir benedictí consagrat l'any 949 i que durant els segles següents, fins al segle XIV, va gaudir de gran prosperitat. Els terratrèmols de 1427 i 1428 el van deixar molt malmès, s'esfondraren les voltes i el claustre i moltes dependències monàstiques van quedar destruïdes.

L'edifici presenta actualment un aspecte ben diferent al que degué tenir originalment, a causa de les diverses reformes. És un temple de tipus basilical, que està capçat amb un absis central i dues absidioles. Al segle XII s'hi va afegir un cos lateral paral·lel, capçat també amb un absis semicircular que, com els anteriors, presenta decoració de tipus llombard. Després de la destrucció del segle XV es va iniciar un període de reformes successives, especialment als segles XVI i XVII. Es van refer les naus, que s'allargaren, es van substituir els pilars de separació de les naus per conjunts de quatre columnes, i es va sobrealçar l'absis central, generant unes galeries damunt les naus laterals. El claustre no es va reconstruir. Al seu lloc es va bastir, al segle XVIII, la capella dels Dolors. Cap a la fi del segle XVI s'havia construït la capella del Roser.

Amb l'esclaustració, al segle XIX, va passar a mans particulars i l'església va seguir funcionant com a parroquial. L'any 1900 es va remodelar el campanar, obra de Francesc Salvat. Durant la Guerra Civil es va fer servir com a garatge i es va malmetre la portada.